Існують різні способи виробництва штучного лабораторного, або так званого клітинного м’яса, коли з клітин тварин вирощують шматки м’язової тканини. Зазвичай усі ці способи потребують багато часу та ресурсів, що робить виробництво достатньо дорогим. Утім, вчені з Університету Цінхуа та Нанкінського сільськогосподарського університету запевняють, що винайшли нову методику виробництва штучного м’яса, що дозволить вирощувати його в промислових масштабах та зробить процес значно дешевшим.
Фарш друкують на 3D-принтері. Основою для сировини є желатин. Це своєрідний каркас для майбутніх м’язових клітин. Також в лабораторії вирощують клітини м’яса та жиру свиней. А 3D-принтер об’єднує усі інгредієнти, щоб створити масу, ідентичну натуральному м’ясу. Таке окреме вирощування клітин дозволяє прискорити процес виробництва штучного м’яса у 20 разів.
“Такий метод м’ясної інженерії дає можливість надійного та масштабованого біовиробництва альтернативних фрикадельок, сосисок чи інших продуктів із фаршу. Це стане справжньою інновацією в м’ясному меню майбутнього”, – зазначають вчені.
Лабораторне м’ясо привертає все більше уваги споживачів. Продаж цього продукту офіційно вже дозволили у Сінгапурі. У США також очікується отримання дозволів для виходу на ринок такої продукції.