Австралійська винокурня Hartshorn Distillery, що є власністю овечої ферми Ewenique Enterprises, робить алкогольні напої преміум-класу на основі овечої сироватки.
Винокурню власники ферми створили як екологічний спосіб переробки відходів виробництва овечого сиру Grandvewe.
“Ми знайшли застосування сироватки у сфері алкогольних напоїв та ремісничої дистиляції”, — каже Ніколь Гіллівер, виконавчий директор Ewenique Enterprises.
Винокурня робить унікальну з точки зору виробничого процесу горілку, де вона проходить подвійну перегонку та не фільтрується, щоб не втратити “характерну солодкість овечого молока”.
Для джину використовують місцеві австралійські рослини, включаючи лимонний та анісовий мирт, ягоди ялівцю, лист тасманійського перцю та два унікальних секретних інгредієнта, “які не використовувалися іншими виробниками раніше”.
Hartshorn роблять також лікер та “Whey-Skey” — перший у світі віскі на основі овечої сироватки.
Рослинні відходи виробництва джину компанія використовує для ароматизації сирів власного суміжного виробництва.
Горілка Hartshorn була визнана найкращою сортовою протягом п’яти років поспіль (2017-2021) та найкращою у світі у 2018 році.
Наразі винокурня прагне значно розширити свою присутність на міжнародному рівні.
“Ми присутні у Великобританії та Японії, а тепер є можливість увійти в Макао на початку цього року, а потім до Сінгапуру, Гонконгу та ЄС”, — заявила Ніколь Гіллівер.