Організмами-забруднювачами можуть бути бактерії, віруси, паразити чи токсини. Такий організм може потрапити в їжу в процесі обробки або приготування, коли їжа зберігається в невідповідних умовах або якщо вона неправильно приготовлена.
Харчове отруєння важко ігнорувати. Симптоми включають спазми і біль у животі, блювоту та/або діарею, які можуть бути рідкими або кривавими і змінюватимуться залежно від причини інфекції.
Як запобігти харчовому отруєнню:
Дотримуйтесь особистої гігієни і будьте пильні щодо миття рук, а також ретельного очищення кухні та кухонного приладдя.
Тримайте сирі продукти подалі від готових до вживання продуктів.
Впевніться, що вживаєте правильно приготовлене м’ясо, рибу та морепродукти.
Якщо ви не впевнені у свіжості того чи іншого продукту, не їжте його.
Якщо ви їсте поза домом, переконайтеся, що заклад харчування має належну оновлену ліцензію від Міністерства охорони здоров’я.
Чим лікувати харчове отруєння?
Уникайте твердої їжі, поки блювота не пройде. Потім ви можете почати їсти солоні крекери, банани, рис або хліб. Уникайте гострої, смаженої, жирної чи солодкої їжі.
Переконайтеся, що ви п’єте достатньо. Поки блювання триває, пийте трохи води кожні кілька хвилин. Однією з найбільших небезпек є зневоднення, тому обов’язково повертайте рідину, а якщо ви не можете утримувати рідину, зверніться до лікаря.
У разі занепокоєння харчовим отруєнням не рекомендується приймати ліки від нудоти або діареї до консультації з лікарем.
Якщо ситуація погіршиться, зверніться до відділення невідкладної допомоги: якщо симптоми тривають більше 2-3 днів або у вас жар, кривавий пронос або чорний стілець, тривале блювання або здуття живота, ознаки зневоднення, такі як зниження сечовипускання, запаморочення, слабкість, прискорене сечовипускання, пульс або дихання, зверніться до відділення невідкладної допомоги.